Als ik één bloem zou mogen kiezen, welke altijd in mijn tuin moet staan, dan kies ik de zonnebloem. De zonnebloem is mijn lievelingsbloem. Alleen de naam al is prachtig. De zonnebloem staat voor mij symbool voor de zon met zijn grote bloem met een rond hart omringd door gele bloemblaadjes. Daarnaast hebben zonnebloemen een krachtige uitstraling door de stevige steel en de sterke bloem. Ik hou van hun eenvoud.

Wist je dat de zonnebloem in de natuur overdag meedraait met de zon? Ze wil geen straaltje missen. Als het donker wordt, keert de bloem terug naar het oosten, wachtend op het licht van de zon. Bijzonder nietwaar?

Persoonlijk ben ik eigenlijk helemaal niet zo van “geel”. Je zult dan ook geen geel boeket op tafel of gele bloemen in de tuin aantreffen. Of ze moeten al in struikvorm geplant zijn door de vorige eigenaar van ons huis. Voor zonnebloemen maak ik echter graag een uitzondering. Sterker nog, elk jaar zaai ik ze speciaal zodat ik er in ieder geval een paar in de tuin heb staan.

Met een vrolijke bos zonnebloemen haal ik letterlijk en figuurlijk gelijk de zon, en dus ook het zomergevoel, in huis. Het vrolijkt de boel zo op, heerlijk!

Symboliek

De zonnebloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt nimf Clytia verliefd op de zonnegod Apollo. Helaas beantwoordde Apollo haar liefde niet. Clytia stierf van verdriet, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar god te kunnen zien.

Aan mijn liefde voor de lievelingsbloem zit niet zo’n romantisch verhaal vast. Geen herinnering aan een bijzonder moment in mijn leven, geen eerste zoen van een grote liefde, geen verhaal over vriendschap of over een andere gebeurtenis die mijn leven op z’n kop zette. Op de zonnebloem was ik simpelweg gewoon op slag verliefd.

De officiële naam van de zonnebloem is trouwens Helianthus. Een samenvoeging van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem).

Allemaal hetzelfde of niet?

Hoewel alle bloemen op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn ze toch allemaal erg verschillend. Als je naar een veld vol zonnebloemen kijkt, lijkt het of ze allemaal jouw aandacht willen. Zo is het ook als ondernemer bij de zoektocht naar een nieuwe medewerker. Iedereen roept om de aandacht van die ene kandidaat. De meeste bedrijven roepen hetzelfde. Je kunt dan wel vergelijkbaar zijn met je concurrent, maar om ervoor te zorgen dat die kandidaat voor jou kiest, moet je zorgen dat je opvalt.

Geen idee hoe? Laat je dan inspireren door mijn eerder geschreven artikelen over onder andere het opstellen van een functieprofiel en vacaturetekst en hoe je ervoor kunt zorgen dat je een aantrekkelijke werkgever wordt en blijft voor generatie Y en Z.

Tip: Een bloeiende zonnebloem staat met zijn bloem gericht naar het oosten. Zet hem dus zo neer dat je er zelf, en niet je buren, het beste zicht op hebt!