Nu ik een aantal jaren enthousiast heb getuinierd, begin ik mij een Moestuinexpert te voelen. Ik ben mijn loopbaan gestart met de houding van een nieuwsgierige leerling door de Moestuintjesactie van Albert Heijn. De moestuin heeft mij heel wat lessen geleerd. Lessen waarin ik veel aspecten zie terugkomen bij de opbouw van een bedrijf. Nu ik een aantal jaren ervaring rijker ben, zie ik ook veel overeenkomsten tussen tuinieren en het voeren van (een goed) personeelsbeleid. Ik zet ze voor je op een rij:  

Allereerst: weet wat je wilt (wat wil je zaaien?)

Stel je voor: Je hebt een paar zakjes met zaadjes gekocht en wilt meteen aan de slag. Dus je begint meteen met zaaien in de volle grond zonder te bedenken of de grondsoort geschikt is, de ligging van je zaaibed de juiste is, of het überhaupt wel de juiste maand is om te zaaien, wanneer je denkt te kunnen oogsten en hoe groot de opbrengst moet zijn.

Bij een moestuin is het belangrijk dat je begint met een goede basis. Dat doe je door jezelf eerst een aantal vragen te stellen. Hoe uitgebreid wil je je moestuin maken? Wat is de juiste plek in je tuin? Is de grondsoort of bodem van je tuin geschikt? Welke mest of voeding is er nodig? Wanneer is het de juiste tijd om te zaaien? Wat moet ik voor onderhoud doen? Maar bovenal: wat vind je lekker om te eten aan producten uit je eigen moestuin?

Men kan wel zeggen ‘gewoon doen, learning by doing/on the job, trial and error’, en wat voor hippe managementtermen al niet meer, maar dat is niet zelden hetzelfde als in de winter in de bevroren grond gaan lopen wroeten. Daarvan weet je met een beetje gezond verstand dat dat niet zinnig is omdat de kans groot is dat je tegen onnodige problemen en beperkingen zult aanlopen.

Te snel beginnen

Een moestuin vraagt om geduld. Het duurt een tijd voordat er iets te zien is. Maar dat er boven de grond nog niets te zien is, betekent niet dat er onder de grond niets gebeurt. Als de condities goed zijn, dan gaan de wortels zich ontwikkelen en zorgen ze voor een stevige basis van de plant.

Te snel willen oogsten

De eerste zonnestralen hebben zich al laten zien, het wordt al warmer buiten en de weercondities zijn goed. Na enkele weken geduldig wachten besluit je toch maar alvast de eerste vruchten te oogsten. Te vroeg, zo blijkt, want het geplukte is nog rauw en smaakt nergens naar. Alle tijd en energie die je in je project hebt gestoken is voor niets geweest. Het heeft onnodig moeite, tijd en geld gekost omdat je te snel resultaat wilde zien.

Vertrouwen hebben!

Je kunt blijven kijken tot je een ons weegt, maar je kunt erop vertrouwen dat het resultaat zich op enig moment laat zien als je een goede basis hebt gecreëerd. Als dan eindelijk het moment daar is dat je plant tevoorschijn komt, dan is het geweldig om te zien hoe er steeds meer frisse groene blaadjes te zien zijn en hoe de plant steeds sterker en groter wordt.

Onderhoud

Maar ook als je plant goed is gegroeid en mooi bloeit, dan betekent dit niet dat je niks meer hoeft te doen. Je zult moeten voeden, water geven, opbinden, snoeien, ongedierte en onkruid bestrijden, en verpotten als de plant dat nodig heeft.

Indien nodig externe hulp inroepen van experts

Soms doen zich situaties voor waar je nog niet mee bekend bent. Zo worden je planten bijvoorbeeld belaagd door ongedierte of schimmels. Je sproeit dan niet zomaar met het eerste het beste middeltje om je oogst te redden. Zeker niet als je geen gif kunt gebruiken omdat je biologisch wilde kweken. En als spuiten onvermijdelijk blijkt, dan wil je dat met het juiste middel en met de juiste hoeveelheid en frequentie doen. Daarom ga je kennis en expertise inwinnen bij ervaren moestuinders.

Goed personeelsbeleid

Al deze punten zijn één op één terug te vinden in het voeren van een goed en gedegen personeelsbeleid. Personeelsbeleid verschilt niet veel van tuinieren.

Als MKB-ondernemer weet je wat je organisatiedoelstellingen zijn. Om deze doelstellingen te bereiken heb je een effectief personeelsbeleid nodig dat aansluit bij de doelstellingen van de organisatie.

Door verschillende personeelsinstrumenten op een samenhangende manier in te zetten, kunnen zowel de organisatie als de medewerkers optimaal tot ontwikkeling komen.

Dit vraagt tijd, geduld, de durf om dingen doordacht uit te proberen, en onderhoud en nazorg. Daarbij is het belangrijk om gebruik te maken van de juiste instrumenten op het juiste moment.

Regelmatig evalueren, terugblikken, vooruitkijken, aanpassen en verbeteren is nodig om goed beleid te voeren. 

En als er vraagstukken zijn waar jezelf niet uitkomt, die meer of andere kennis vragen dan waar je over beschikt, dan is het zinvol en vooral slim om niet er zelf mee rond te blijven lopen, maar om de hulp van een HR-expert in te roepen.