Het functieprofiel, de basis van de zoektocht naar de juiste kandidaat.

Je hebt een fantastisch goed product of dienst, de vraag is groot en je omzet stijgt. Je investeert om je product of dienst door te ontwikkelen, je werkt keihard, maar het lukt niet meer om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Je hebt simpelweg niet genoeg tijd. Wat doe je dan? Je gaat op zoek naar hulp.

Om snel aan de vraag te kunnen voldoen, loop je in de valkuil dat je de eerste de beste hulp aanneemt die er op je pad komt. En ook snel weer dient te laten gaan.


Een succesvolle zoektocht start bij een zorgvuldig opgesteld functieprofiel

Bij het zoeken naar een nieuwe medewerker is het belangrijk om na te denken over wie je zoekt en welke kennis en vaardigheden hij/zij moet bezitten. Een succesvolle zoektocht naar de juiste kandidaat voor een vacature start daarom met een goed opgesteld functieprofiel.

Een goed opgesteld functieprofiel is de meetlat waar je de kandidaten voor de functie langs kunt leggen. Het functieprofiel geeft je houvast om kandidaten te beoordelen of ze geschikt zijn. Aan de hand van het functieprofiel kun je een vacaturetekst opstellen. Het vormt de basis voor je werving en selectieactiviteiten. Jij moet weten wat je zoekt in een nieuwe medewerker en een nieuwe medewerker moet weten wat er van hem wordt verwacht.

Een duidelijk en compleet functieprofiel voorkomt een lange, inefficiënte zoektocht waar veel tijd aan verloren gaat zonder resultaat. Als je functieprofiel niet duidelijk en compleet is, loop je kans dat de verkeerde kandidaten reageren, je ze moet teleurstellen of je neemt ze aan en het blijkt een mismatch.


Wat staat er in een functieprofiel?

Een functieprofiel bevat een aantal essentiële onderdelen:

 • Welke taken de nieuwe medewerker zal gaan uitvoeren;
 • Wat de positie van de functie is binnen de organisatie;
 • Welke verantwoordelijkheden en bevoegdheden de medewerker krijgt;
 • Wat het dienstverband inhoudt (het aantal uren, vorm van het contract, salariëring)
 • Wat de arbeidsvoorwaarden zijn.

Naast deze punten mag een goede beschrijving van de organisatie zeker niet vergeten worden. Wat zijn de activiteiten, de doelen en de cultuur binnen je bedrijf?

Ten slotte het opstellen van de functiecriteria. Dit is misschien wel het belangrijkste in het selectieproces. Wat zijn de minimale en gewenste eisen? Je zult moeten bepalen aan welke eisen kandidaten minimaal moeten voldoen en welke eisen wenselijk zijn. Het wordt een moeizame zoektocht als alles een must of een eis is. Het stellen van prioriteiten hierin helpt absoluut.

Nadat je een functieprofiel hebt opgesteld, kun je gaan nadenken over de selectiecriteria, oftewel: welke kennis, ervaring en competenties dient de nieuwe medewerker te bezitten? Om de selectiecriteria in kaart te brengen, kun je de volgende vragen als uitgangspunt nemen:

 • Wat is de vereiste en/of gewenste opleidingsachtergrond?
 • Welke competenties dient de nieuwe medewerker te bezitten?
 • Hoeveel werkervaring dient de nieuwe medewerker te hebben (in het werkveld?

 • Van functieprofiel naar vacaturetekst

  Geregeld word ik ingeschakeld bij bedrijven bij de zoektocht naar een nieuwe kandidaat. Vaak proberen ze het eerst zelf, maar lukt het niet om de juiste kandidaat te vinden.

  Het probleem? Een onvolledige of algemene omschrijving van de functie en organisatie in de vacaturetekst met als gevolg dat enerzijds sollicitanten reageren die niet geschikt zijn of anderzijds een nieuwe medewerker vroegtijdig vertrekt omdat de functie in werkelijkheid anders uitpakte dan verwacht. De vacaturetekst gaf niet weer wat ze zochten in een kandidaat en wat voor soort organisatie ze zijn.

  De oplossing? Een goed doordacht functieprofiel. Aan de hand hiervan kun je een heldere vacaturetekst opstellen. De vacaturetekst is een beknopte versie van het functieprofiel. Deze tekst schrijf je wervend. Neem hier de tijd voor. Hoe gedetailleerder en specifieker de vacaturetekst geschreven is, hoe beter de ideale kandidaat zich erin herkent. Kandidaten die niet passen, reageren dan vaak ook minder snel.

  Met een goed opgesteld functieprofiel heb je een duidelijk beeld van wat je zoekt. En als je weet wat je zoekt, heb je het eigenlijk al voor de helft gevonden.


  Uitbesteden?

  Het opstellen van functieprofielen is niet eenvoudig en tijdrovend. Het is begrijpelijk dat je ondersteuning nodig hebt hierbij. Het uitbesteden ervan aan een HR-adviseur is een mogelijkheid.

  Heb jij hulp nodig bij het opstellen van een functieprofiel en vacaturetekst in de zoektocht naar een geschikte kandidaat voor je openstaande vacature? Adequaat personeelsadvies kan jou hierbij helpen. Neem gerust contact op om te kijken of ik iets voor jou kan betekenen.