Iedereen wil gekozen worden. Als werkgever en werknemer, als opdrachtgever en opdrachtnemer. Niet alleen bedrijven moeten een sterk merk zijn, maar ook hun medewerkers inclusief de eigenaar van het bedrijf.

Voor een werknemer is het etaleren van je diploma’s en je werkervaring niet meer voldoende om jouw (toekomstige) werkgever voor jou te laten kiezen. Om gevraagd te worden voor leuke klussen of om promotie te maken is het nodig dat je wordt opgemerkt.

Maar ook voor werkgevers geldt dat een opsomming van secundaire arbeidsvoorwaarden, 13e maand en opleidingsmogelijkheden niet meer voldoende is. Werkgevers moeten onderscheidend en vooral authentiek zijn om aantrekkelijk te blijven en de juiste mensen aan te trekken. De generatie Y en Z maakt andere keuzes dan generatie X.

De ontwikkeling van een merk

Mijn middelbare schooltijd bracht ik door op het katholiek gymnasium Rolduc, één van de oudste onderwijsinstellingen van Nederland.

Om een beeld van de setting van mijn middelbare schoolomgeving te geven: Abdij Rolduc heeft verschillende functies gehad: priesteropleiding, internaat met Gymnasium, HBS, theologie en filosofie voor jongens uit de min of meer gegoede Nederlandse Bourgeoisie, kleinseminarie voor het bisdom Roermond totdat het de middelbare school werd zoals we dat nu kennen. Dus één en al conservativiteit vol met de stereotype gymnasiast aka de “nerd” met het ronde brilletje, een braaf kapsel met scheiding en een spencer trui.

Ik ben nooit het meisje geweest met de roze strikjes en prinsessenjurkjes. Ik speelde niet met poppen, maar bouwde hutten, klom in bomen, croste met mijn fietsje door de modder en reed keihard van zelfgebouwde schansen. Voor mijzelf was het een hele logische keuze dat mijn brommer geen scooter, Vespa of Puch Maxi zou worden, maar een Yamaha DT50.

Op school was ik echter een introvert en braaf meisje, een bijna onopvallend kind in de klas. Ik had veel vrienden en vriendinnen, maar ging in de massa op. Dat veranderde op slag, toen ik een paar dagen voor mijn “Sweet sixteen” van mijn spaarcenten mijn rood/witte Yamaha DT 50 kocht.

Een uniek merk!

Die dag reed ik vol trots op mijn rood-witte 2 takter het schoolplein op. Toen ik mijn brommer in de fietsenstalling parkeerde, stond meteen de halve klas naast me. En niet omdat ik jarig was, maar omdat er van de 500 leerlingen er ruim geteld maar 20 een brommer reden. En daarvan reden er slechts een handjevol Yamaha DT of Zündapp. Dat deze zogenaamde “jongens” brommer nu door een meisje werd gereden, was (besefte ik mij naderhand) zeker op het op het Gymnasium – heel uniek!

Al snel stond ik binnen school, maar ook daarbuiten, bekend als de “Stoere motormuis”.  

En zo ontstond mijn unieke waarde, mijn merk.

De noodzaak van branding

In de huidige arbeidsmarkt worstelen steeds meer MKB’ers met het vinden, binnenhalen en behouden van het juiste talent. Het werven van geschikte professionals lijkt steeds meer op het werven van nieuwe opdrachtgevers. Materiële zaken, zoals het salaris en een 13e maand, zijn allang niet meer leidend. Werknemers zijn op zoek naar verdieping en willen ergens onderdeel van zijn. Werkzoekenden willen dan ook weten hoe het is om voor een bedrijf te werken.

Het is de kunst om dit helder en krachtig uit te dragen. Branding speelt hierbij een grote rol en wordt hiermee steeds belangrijker.

Branding is noodzakelijk om je te onderscheiden van de massa. Branding zorgt voor herkenbaarheid en een plek in het geheugen. Denk maar eens aan Apple. Iedereen weet om welk merk het gaat en waar het voor staat zodra ze het vertrouwde appeltje zien. De één vindt alles van Apple geweldig, een ander vindt het helemaal niets.

Branding is een psychologisch proces. Eenvoudig uitgelegd: een merk nestelt zich in het geheugen van de (potentiële) werknemer/werkgever/opdrachtgever waarin het betekenis opbouwt door tal van associaties, het maakt een opMERKelijke indruk.

Denk maar aan dat meisje op de jongensbrommer die de merknaam motormuis kreeg.

Een sterk merk ontstaat van binnenuit

Door het maken van de juiste keuzes om de juiste redenen ontstaat een sterk merk als vanzelf, van binnenuit. Voor werkgevers is het van belang om aandacht te besteden aan hun employer branding. Goede arbeidsmarktcommunicatie is daarbij key. Denk dus goed na over je ‘werkgeversmerk‘.

Als je intern goed op orde hebt wie je bent, wat je doet en voor wie, waar je voor staat en waar je voor gaat. Én je weet dat te vertalen naar een aantrekkelijke boodschap (een belofte) aan je klanten én (potentiele) medewerkers. Dan bouw je aan een sterk merk en kun je van betekenis zijn, voor je klanten, je medewerkers, voor de wereld. Dan krijgt je merk persoonlijkheid, een karakter.

Het uitdragen van het karakter of de persoonlijkheid van je merk zorgt voor een onderscheidend vermogen. Het zijn de ingrediënten die aanzetten tot actie. Of dit nu de actie om te kopen is wat jij aanbiedt, om jou de opdracht te verlenen of om gemotiveerd voor je bedrijf te werken. Dit is waar je mensen mee ráákt, waardoor een persoon zich tot jouw merk aangetrokken voelt.

Nu nog, als ik oud klasgenoten of dorpsgenoten tegenkom, roepen ze als eerste: “hé motormuis”! Toen ik op 16-jarige leeftijd mijn aankoop deed, had ik geen idee wat voor impact dit zou hebben, maar ik heb er duidelijk een opMERKelijke indruk meegemaakt.

Hoe zorg jij ervoor dat je een opMERKelijke indruk maakt?