mijn katten op de bank
 

Als ik een kat op straat zie, dan vergeet ik even alles om me heen. Ik ga gelijk op mijn hurken zitten en in de modus “ik wil jou aaien”. En mijn stem springt enkele octaven hoger als ik zijn of haar aandacht wil trekken. Ik ben een echt kattenmens.

Ik ben opgegroeid met katten, of beter gezegd met dieren: katten, cavia’s, een duif en een hond. Als we op vakantie gingen, leek het wel de vlucht uit Egypte. Op de achterbank lag de hond, in het midden stond de vogelkooi, aan het voeteneind de kat(ten) en ik zat er ergens tussenin. Alleen de cavia’s bleven thuis en werden naar een logeeradres gebracht.

Zelf hebben we nu twee katten: Leonardo, de knappe kater met prachtig, mooie ronde ogen (hij kan soms kijken als Puss in Boots uit Shrek). En Pandora, het tutje met haar amandelvormige ogen en iets te lange staart waarmee ze als een boa hooghartig loopt te zwieren. We hebben ze uit het asiel gehaald om ze een nieuw thuis te geven. Wij hebben hun trouwens niet gekozen maar zij ons.  

Wat maakt een kat voor mij zo’n uniek wezen en wat kunnen we van hen leren?

Een kat straalt kalmte en rust uit. Ze komt op je af met haar fluwelen pootjes, knippert met de ogen, nestelt zich tegen je aan, warmte aftappend en geeft je de “kans” om haar te aaien en te kriebelen, in ruil voor rustgevend spin geluid. Een aai over de bol of een krabbel achter de oren, katten vinden dit vaak heerlijk. En ik ook, want hun vacht is heerlijk zacht en pluizig.

Een kat is charismatisch, trots, loopt parmantig en kan een air over zich heen hebben van “zie mij hier”. Een kat komt binnen en ‘is er’. Zonder er al te veel voor hoeven doen wordt een kat opgemerkt door de aanwezigen. Charismatische mensen zijn vaak ook niet al te extravagant, ze zijn er, maar met enige terughoudendheid.

Ze leeft haar leven in het hier en nu, gedreven door instinct. Daarvoor heeft ze geen toestemming nodig.

Door zo te leven hoeft ze geen rekenschap af te leggen, geen druk van de omgeving, sociale verplichtingen of beschuldigende en afwijzende blikken. Ze is ongevoelig voor de blik of het oordeel van anderen. Ze komen zelfs een kattenhater graag een kopje geven. Menig mens heeft hier nog wel werk aan de winkel.

Een kat is onafhankelijk en onderwerpt zich niet aan rangorde. Die onvoorwaardelijke onafhankelijkheid is de basis van haar vrijheid. Mensen leven altijd in groepen, maar het is geen slecht idee je van tijd tot tijd af te vragen hoe afhankelijk je wel of niet bent van je partner, ouders, kinderen of van je werk. En dient dat je wel? Een stuk van je onafhankelijkheid terugpakken op elk terrein, maakt je een stuk vrijer.

Vrijheid is dan ook één van de belangrijkste redenen geweest om te kiezen voor eigen ondernemerschap. Mij niet meer te laten beperken door een functieomschrijving met vooraf vastgestelde taken en werktijden van 9 tot 17 uur.

Als eigen ondernemer bepaal ik zelf welke opdrachten ik aanneem, kan ik mijn eigen tijd indelen zodat ik bijvoorbeeld laat in de ochtend mijn rondje kan hardlopen, en met wie ik samenwerk. Het geeft mij bovendien enorm veel voldoening om mijn eigen “ding te doen” waar ik 100% achter kan staan.

Kortom, ik ervaar heel veel meer autonomie en vrijheid dan in loondienst.

Een kat is nieuwsgierig. Ze snuffelen en neuzen rond, bekijken alles aandachtig en ontdekken dagelijks nieuwe dingen. Ik ben zelf enorm nieuwsgierig en leergierig, en vind het als ondernemer heerlijk dat ik zelf keuzes kan maken op welke gebieden ik mijn kennis vergroot en mijn ‘opleidingsbudget’ aan besteed.

1 ding waar ik nog mee mag oefenen

Niks doen! Katten zijn een kei in het uitgebreid de tijd nemen om te leven. Ze lijken lui, maar ze nemen simpelweg overal uitgebreid de tijd voor. Ik wil nog wel eens een overvolle planning maken met dingen die ik ‘gedaan moet hebben’ en heb ook wel een lijstje van dingen die ik ‘gezien wil hebben’. Mijn katten herinneren me er regelmatig aan dat even helemaal niets doen, helemaal oké is.

Dus mijn tip: Doe, denk en leef (af en toe) als een kat: rustig, zonder stress, genietend van het leven, charismatisch, nieuwsgierig en onafhankelijk!