mijn katten op de bank
 

Ik behoor tot de kat-egorie mensen die van katten houdt. Als ik een kat op straat zie, dan vergeet ik even alles om me heen. Ik ga gelijk op mijn hurken zitten en schiet in de ik-wil-jou-aaien-modus. Mijn stem gaat spontaan enkele octaven omhoog. Ja, ik ben een kattenmens.

Ik ben opgegroeid met katten, of beter gezegd met dieren. Katten, honden, cavia’s, en zelfs een duif. Als we op vakantie gingen, leek het wel de Ark van Noah. Op de achterbank lag de hond, in het midden stond de vogelkooi, aan het voeteneind zat de kat (als het er niet al twee waren), en ik zat er ergens tussenin. Alleen de cavia’s gingen niet mee en werden naar een logeeradres gebracht.

Zelf hebben mijn man en ik nu twee katten; een kater en een poes. Katertje Leonardo is een knap, rustig kereltje met prachtige grote ronde ogen. Hij kijkt soms als Puss in Boots uit Shrek. Poes Pandora is een meiske met amandelvormige ogen en iets te lange staart waarmee ze als een boa hooghartig loopt te zwieren. Beide katten komen uit het dierenasiel in Born (Lb). Daar zijn wij door hen geselecteerd om hen mee te nemen.  

Wat maakt een kat voor mij zo’n uniek wezen en wat kunnen we van hen leren?

Katten stralen rust en kalmte uit. (Tenzij ze trek hebben, want dan zijn het actieve bedelaars). Ze komen op je af met fluwelen pootjes, kijken met dichtgeknepen of juist grote ogen aan, en nestelen zich als het hen zo uitkomt tegen je aan. Ze tappen warme bij je af en geven je de kans om hen te aaien en te kriebelen in ruil voor rustgevend gespin. Een aai over de bol of een krabbel achter de oren, katten vinden dit vaak heerlijk. En ik ook, want hun vacht is heerlijk zacht en pluizig, en als ze spinnen voel ik die rustgevende vibratie in hun rompjes.

Een kat is charismatisch, trots, loopt parmantig en kan een air over zich heen hebben in de trend van “zie mij hier”. Een kat komt binnen en is aanwezig, zelfs als ze niets doet. Zonder er al te veel voor te hoeven doen wordt een kat opgemerkt door de aanwezige mensen. De kat leeft haar leven in het hier en nu, gedreven door een intelligent geregelde energiebesteding en haar instinct. Ze weet wie ze is en heeft van niemand toestemming nodig. Ze legt geen rekenschap af, ervaart geen druk van de omgeving, voelt geen sociale verplichtingen, en is ongevoelig voor de (af)keurende blik of het oordeel van anderen. Ze krijgt het niet zelden klaar om zelfs een kattenhater een kopje te geven als haar dit uitkomt.

Een kat is onafhankelijk en onderwerpt zich uitsluitend aan een rangorde als daar een noodzaak voor bestaat. Die onafhankelijkheid is de basis van haar vrijheid. Mensen leven altijd in groepen, of het nu thuis is, op het werk, of bij een vereniging. Er is altijd een behoefte om zich aan te passen en relaties af te tasten. Het is echter geen slecht idee om je van tijd tot tijd af te vragen hoe afhankelijk je wel of niet bent van je partner, je ouders, je kinderen, je vrienden, je collega’s of wie dan ook. Het is goed om af en toe eens stil te staan bij de vraag of al die relaties je nog dienen en op welke manier. Soms kan een ontspanning van een relatie en het terugpakken van een stukje onafhankelijkheid je meer voldoening geven dan je denkt.

In mijn geval is het kiezen voor vrijheid een van de belangrijkste redenen geweest om te kiezen voor eigen ondernemerschap. Ik wilde mij niet meer laten inperken door een functieomschrijving met vooraf vastgestelde taken, verantwoordelijkheden en werktijden. En vooral niet door de meningen van (al dan niet leidinggevende) anderen.

Nu ik een zelfstandig ondernemer ben, bepaal ik zelf welke opdrachten ik aanneem. Ik kan mijn tijd zo indelen zodat ik bijvoorbeeld laat in de ochtend een rondje kan hardlopen, maar bijvoorbeeld ook met wie ik samenwerk. Het geeft mij enorm veel voldoening om mijn eigen keuzes te kunnen maken. Keuzes waar ik 100% achter kan staan. Ik ervaar veel meer autonomie en vrijheid dan toen ik in loondienst werkte. Daardoor voel ik me veel meer mezelf en leid ik een leven waar ik me ook in mijn hart mee kan identificeren.

Een kat is nieuwsgierig. Ze snuffelt en neust rond, bekijkt haar omgeving aandachtig en ontdekt dagelijks nieuwe dingen. Ik ben zelf enorm nieuwsgierig en leergierig en vind het als ondernemer heerlijk dat ik zelf keuzes kan maken op welke gebieden ik mijn kennis wil vergroten en waar ik mijn ‘opleidingsbudget’ aan wil besteden.

Er is 1 ding waar ik nog van kan leren

Maar er is ook een aspect van het kattenleven waar ik nog heel veel van kan leren en waar ik moeite voor zal moeten doen. En dat is…. niks doen! Katten leven in het hier en nu. Ze nemen de tijd om enkel ‘te zijn’. Ze nemen de tijd om te leven. Ze lijken lui, maar nemen in werkelijkheid overal uitgebreid de tijd voor. Ik maak vaker dan eens een overvolle planning met dingen die ik ‘gedaan moet hebben’ en heb ook een lijstje van dingen die ik ‘gezien wil hebben’. Mijn katten herinneren me er regelmatig aan dat even helemaal niets doen helemaal oké is. En misschien wel beter dan jezelf door het leven te jakkeren.

Dus mijn tip (óók aan mijzelf): Doe wat je wilt doen en doe dit altijd zorgvuldig en met aandacht. Maar doe, denk en leef (af en toe) als een kat: rustig, zonder stress, genietend van het leven. Wees zelfbewust, dankbaar, nieuwsgierig en onafhankelijk!