Als ik ergens een schommel zie hangen, brengt dit gelijk een glimlach op mijn gezicht.

Baby’s worden al eeuwenlang gekalmeerd door ritmische, schommelende bewegingen. Het duurt meestal niet lang voor de kleintjes hun ogen sluiten en in een diepe slaap vallen. Leg je ze vervolgens in hun wieg, dan slapen ze vrolijk verder.

Schommelen heeft niet alleen invloed op baby’s. Denk maar eens aan hangmatten of boten die op de golven drijven. De rustige wiegende beweging maakt je in een mum van tijd helemaal ontspannen en moe.

Lekker schommelen is iets wat bij iedereen bekend is. We deden het vroeger allemaal, in je eentje of zelfs met z’n tweeën. Schommelen gaf een heerlijk gelukzalig gevoel. Een gevoel van vrijheid. Je waande je even in de lucht en had het gevoel dat je zo vrij was als een vogel. Niemand die je kon stoppen. Als ik aan schommelen denk, zijn dat de gevoelens die in mij op komen.

Als kind was schommelen een van mijn favoriete activiteiten om te doen; hoe hoger hoe beter. Een enkele keer zoooo hoog dat ik een loop maakte. Als mijn vader mij zo bezig zag, had hij meteen spijt als haren op zijn hoofd dat hij zo’n “gevaarlijk” speeltoestel voor zijn dochter in de tuin had gezet.

Naast mijn bucketlist, heb ik ook een wensenlijst en daar stond al heel lang een schommel in de tuin op. We hebben bomen en ruimte genoeg om er 1 op te hangen. Een simpel houten plankje en 2 touwen, meer is er eigenlijk niet voor nodig.

Sinds deze zomer heb ik er eindelijk één!

En ik vind het nog steeds heerlijk om te schommelen! Het is voor mij een fijne manier om gedachten leeg te maken en nieuwe inzichten te vinden. Het geeft me een gevoel van vrijheid. Ik word er rustig en ontspannen van. Het draagt bij aan mijn totale well being.

Onlangs las ik dat onderzoek heeft uitgewezen dat schommelen op vele fronten voordelen heeft. Het is gezond, je wordt er slimmer van, maar het maakt bovenal gelukkig! Door te schommelen maakt je lichaam een stofje aan dat ‘endorfine’ heet. Dit stofje, dat vrijkomt in de hersenen, zorgt ervoor dat een mens zich gelukkig voelt!

Als schommelen zoveel voordelen heeft, dan stel ik mezelf meteen de vraag waarom er niet overal bij werkgevers schommels hangen!?

Door in beweging te blijven, wordt de doorbloeding naar de hersenen gestimuleerd. Dit zorgt niet alleen voor meer creativiteit doordat je niet stil zit, maar ook voor meer productiviteit.

De hele dag gefocust achter je bureau werken kan na een tijd ervoor zorgen dat je concentratie verminderd wordt. Een schommel motiveert om even een pauze te nemen en wat plezier te hebben en draagt bij aan een stuk ontspanning.

Bovendien draagt een schommel bij aan het sociale aspect: schommels op de werkvloer trekt mensen aan en dient vaak als ontmoetingsplek. Zet er twee naast elkaar en je kunt informeel en ontspannen overleggen.

We weten allemaal dat rustmomentjes in de dagelijkse routine erg belangrijk is. Even een momentje niets doen, geen telefoon checken, weg achter je bureau. Een moment van ontspanning op de werkvloer. Dan is een schommel toch de perfecte manier om na 10 minuten weer fris en geconcentreerd achter je bureau te kruipen?

Het maakt mij nieuwsgierig. Staat of hangt er bij iemand op kantoor een schommel om even heerlijk te kunnen ontspannen?