Bad in buitenlucht tussen bergen
 

Ik heb Aziatisch bloed en ben dus niet van de kou. Toch stond er ‘iets met koud’ in mijn top 10 van mijn bucketlist: de duik in een ijsbad.

Tijdens een retraite weekend in Oostende hoorde ik een aantal deelnemers heel enthousiast vertellen over hun ervaring met de koude training volgens de Wim Hof Methode.

Inmiddels nog nieuwsgieriger geworden, heb ik mij bij thuiskomst meteen aangemeld bij Brenda Tjoelker van Essential Movements.

Het duurde nog 6 weken tot de workshop. Naarmate de datum dichterbij kwam, sloeg de twijfel toe. Wie wil er nu vrijwillig in een ijsbad stappen? Waarom heb ik me hiervoor opgegeven?

Spontaan zakte dit top 10 idee meer richting een top 100 plek op mijn bucketlist en ik cancelde mijn deelname.

Nog geen 24 uur later voelde ik alweer de sterke drang om het onbekende te ontdekken en melde ik mij weer aan. Om 4 dagen voor de daadwerkelijke datum, een bericht te sturen dat ik toch besloten had niet te komen.

Koudwatervrees had ik. Letterlijk en figuurlijk. Ik was bang dat het me niet zou lukken, dat ik zou falen, dat ik die persoon zou zijn die dit niet kon, terwijl al zoveel mensen mij voor waren gegaan.

Brenda was keer op keer begripvol en zei alleen: “Lieve Nicole, doe wat goed voor je voelt. Denk erover na en als je besluit zondagochtend niet naar de workshop te komen, stuur dan enkel even een berichtje via WhatsApp dan weet ik hoeveel yogamatjes ik kan klaar leggen.”

Dat was een mooi aanbod en gaf me een gerust gevoel. Ik voelde weer ruimte en vertrouwen. Daarnaast had ze de juiste snaar geraakt. Want wat ik niet doe, is een afspraak op het laatste moment afzeggen. Voor mij geldt: afspraak is afspraak.

Zo ging ik op die zondagochtend met knikkende knieën naar Essential Movements om mij met nog 14 anderen een hele dag voor te bereiden om uiteindelijk in een ijsbad te stappen.

Een voorbereiding die bestond uit ademhalingsoefeningen, meditatie en visualisatie gevolgd door een eerste ervaring met kou door met blote voeten in de Geul te gaan staan. Met natuurlijk als climax bijna 2 minuten in een ijsbad.

Het voelde ijs- en ijskoud, maar tegelijkertijd ook heerlijk. Een euforisch gevoel toen ik eruit ging. Een rilling trok door mijn hele lichaam, niet van de kou, maar van pure adrenaline. Wat een kick gaf dat. Vooral omdat ik dacht dat ik het eigenlijk niet kon. Ik heb me nog twee dagen daarna geweldig gevoeld en als cadeautje een mooie blos in mijn gezicht.

Een sterkere weerstand

Niets van dit is hocus pocus, maar pure fysiologie. De koude training wordt ingezet om het autonome zenuwstelsel en bijbehorende immuunsysteem te beïnvloeden. Hierdoor kun je een sterkere weerstand creëren. In ons lichaam hebben we ongeveer voor 120.000 km aan bloedvaten lopen. Die lopen vanaf je hart tot de meest afgelegen lichaamsdelen zoals je vingers en je tenen. Die bloedvaten zorgen er samen voor dat cellen in je lichaam voortdurend voedsel en zuurstof krijgen. Je kunt je voorstellen dat als de bloedvaten hun werk goed doen, je hele lichaam beter functioneert, omdat het meer zuurstof en voeding krijgt. Je brein werkt beter en datzelfde geldt ook voor je spieren, darmen, hart, et cetera..

Blootstelling aan kou heeft dus een gunstig effect op onze gezondheid. 

Geen koukleum meer

Sinds ik de koude training heb gevolgd, douche ik iedere ochtend even koud af. En wat opvalt: ik val niet meer in de categorie koukleum. Bovendien staat de verwarming in huis sindsdien lager. Het is dus ook nog eens goed geweest voor onze energierekening.

Wat heb ik hiervan geleerd?

In een ijsbad stappen is oncomfortabel. Dat is ook de bedoeling. Het leert je omgaan met angsten en dingen die niet comfortabel zijn. Want ook in het dagelijkse leven komen deze dingen op ons pad. Vaak merk je, dat wanneer je oké bent met iets wat oncomfortabel voelt, het gek genoeg opeens veel comfortabeler gaat voelen. Dat gebeurt echter alleen wanneer je je er aan overgeeft.

Het ijsbad leert je focus te vinden en contact te maken met jezelf, op het moment dat je geconfronteerd wordt met een grote uitdaging. Wat ik heb geleerd over mezelf in het ijsbad, neem ik mee in het dagelijkse leven, maar zeker ook in mijn ondernemerschap.

Het heeft me dus veel meer gebracht dan dat streepje van mijn bucketlist.

Ik kan het iedereen aanraden. Zie je het niet zitten, een koude training of zelfs die koude douche op de vroege ochtend? Begin klein. Zet je raampje van de auto open en je verwarming uit.